Alpe d'HuZes 2012

 
Nieuwe foto's toegevoegd ! Klik hier.... Foto's
 
7 juni 2012
 

Op 7 juni 2012 heb ik deel genomen aan Alpe d' HuZes en 6 maal Alpe d'Huez beklommen. Het was een indrukwekkend evenement. Ik heb zwaar afgezien, enorm gelachen, gehuild en euforische momenten meegemaakt. Het was een fantastische week, samen met mijn Snel Verzet Hoogland team-maten Curdal, Luc, Bram, Edgar, Richard en Jasper. Was een top ervaring !

Hier rechts klim ik voor de 5e maal tussen bocht 3 en 2 richting Alpe d'Huez. De video is gemaakt door mijn buurman en cameraman Richard, vanaf de "achterbank" van een officiele motard.

 

Hieronder een afdruk van de officiele website van Alpe d'HuZes met mijn klimtijden.

 

 

 

De reis begon op zaterdag 2 juni. 's ochtends om 7 uur stonden we bij Luc voor de deur de auto vol te stouwen. De fietsen al op het dak en de achterbak tot aan de nok toe vol. Volmondig instemmend met de uitspraak "we lijken wel wijven" was de toon gezet.

Het zou een voorspoedige reis naar Frankrijk worden. Tegen 6 uur 's middags waren we in Allemont, waar we een prima woning met garage en tuin hadden gehuurd. Slechts 10km vlak fietsen van de start in Bourg d'Oisans.

Dat de Fransen Alpe d'huZes hebben ontdekt bleek uit de voorpagina van Le Dauphine op woensdag 6 juni, de eerste dag van Alpe d'HuZes. Op vrijdag zou de voorpagina en 2 pagina's binnenin gevuld zijn met foto's. De Fransen "verlaagden" zich zelfs tot de Nederlandse taal.

   

Onder "logboek" staan veel van de ervaringen zoals ik die heb opgeschreven in Frankrijk. Meer van dag tot dag dan hieronder.

De Zondag nadat we op bestemming waren aangekomen hebben we een eerste keer Alpe d'Huez op de fiets beklommen. Een spannende ervaring, maar ook geruststellend. Want ik kwam boven in een tijd van iets onder de 1 uur 30 minuten. Totdan had ik nog nooit eerder een berg van deze omvang beklommen, en mijn grootste zorg was of ik voldoende tempo zou hebben. Dat bleek in ieder geval geen probleem.

   

Boven in Alpe d'Huez was het tijd voor koffie op een terrasje. Hier rechts 5 van de 7 mannen van Team Snel Verzet. De 6e maakt de foto (ik) en de 7e is Richard. Waarschijnlijk bij de fietsenmaker :-)

Bij de koffie begon het wat te regenen. We besloten af te dalen en beneden zijn we (ondanks de toenemende regen) aan de beklimmingen van de Col d'Ornon begonnen. Dit is een 11km lange klim, maar ten opzichte van de Alpe niet erg steil. Het weer zat echter niet mee en eenmaal boven kwam de regen met bakken uit de lucht en waaide het hard. De afdaling ging langzaam, vanwege het natte wegdek en we waren blij "thuis" over een goede en warme douche te kunnen beschikken.

 

   

Op maandag zijn we de Croix de Fer opgereden. Een bijna 30km lange klim, net als de Alpe van "Haute categorie". Hierover later meer op een speciale pagina (de link bovenaan staat er wel, maar werkt nog niet). De klim is tranentrekkend mooi en gaat tot 2067 meter. Tussen de rotswanden bedekt met sneeuw door, langs stuwdammen en stuwmeren en langs de afkoeling van diverse watervallen.

Een lange klim waarbinnen 2 afdalingen. Dat haalt het gemiddeld stijgingspercentage naar beneden tot 4.7%. Maar de lange stukken van rond de 10% met uitschieters naar 15% maken het een flinke uitdaging.

Op de foto rechts sta ik op de top, jawel bij het Croix de Fer waar de Col haar naam aan dankt.

 

   

We waren in de dagen voorafgaand aan het evenement regelmatig "boven" in Alpe d'Huez te vinden. Wat acclimatiseren en vooral ook de sfeer proeven. In het Palais des Sport konden we op maandag onze naambordjes met chip ophalen (zie hierboven) en was onderandere Radio 2 aanwezig. En daar kwamen we ook oud-premier Dries van Agt tegen, een bekend wielerfanaat. Hij had dit jaar met Alpe d'HuZes mee willen doen, maar moest afhaken vanwege een recente heupoperatie. Hij is 81 !

Buiten begon het toen al gezellig druk te worden.

 

   

Op 6 juni zijn we de kunst gaan afkijken bij de kleine aflevering van Alpe d'HuZes. Hier wordt gestart vanuit Bourg d'Oisans achter een van de 120 motards. Duidelijk andere weersomstandigheden, rechts licht Alpe d'Huez nog in de wolken. Het was de rest van de dag wel droog.

De volgende dag zou het 32 graden zijn.

 
Onderstaande video bevat de beelden die ik heb genomen met een camera die de hele dag was gemonteerd op mijn stuur. Achteraf kom je er pas achter dat je veel meer had kunnen opnemen, maar je wilt er zeker van zijn dat je de mooiste momenten van de laatste klim goed in beeld hebt. Het is misschien niet de meest gepolijste video van de dag, maar het geeft wel een mooie indruk van hoe het was.
 
 
Zo maar even 17 beklimmingen bij elkaar, zoals de heren zelf ook aangeven. Richard (5), Curdal (6) en Bram (6). Voor de Alpe d'HuZes truck vlak voor het feest op vrijdagavond. Toen nog nuchter...
 

Onderstaande foto moet wel groot. Gemaakt op de vrijdag na Alpe d'HuZes, voorafgaand aan het slotfeest. De foto geeft aan hoe goed de sfeer was en wat een enorm geluk we allen gehad hebben zo'n fantastisch team geweest te zijn. We mogen allemaal trotst zijn op onze prestaties, vrienden !

 

 

Bij thuiskomst bleken de buren ons huis versierd te hebben met een groot spandoek en balonnen. Een leuke verrassing na een vermoeiende reis.
 
Muziek en beelden van TV !
 
Compilatie van de TV beelden van Spirit 24 en NCRV - 2012
   
Dichter bij de hemel kom ik niet - Maarten Peeters en Margriet Eshuijs tijdens de bezinningsbijeenkomst in het Palais des Sports in 2011 (op een 2012 opname wacht ik nog)
 
Het Alpe d'Huzes lied van Maarten Peeters en Margriet Eshuijs - Kom geef niet op