Logboek

 

 

Strava.com is een perfecte manier om fietstochten bij te houden en aan anderen te laten zien. Binnen de fietserswereld wordt het steeds vaker gebruikt. Eenvoudig data van bijvoorbeeld een Garmin uploaden, of de smartphone app gebruiken. De route wordt gepubliseerd en op trajecten binnen de route wordt tijd gemeten, die vervolgens is te vergelijken met de tijden van anderen. Klassementen die aansporen tot nog harder rijden en nog meer kilometers afleggen.

Klik op een van de links naar Strava en zie het zelf !

Op Veloviewer.com is nog veel meer te zien, zoals een overzicht over meerdere jaren. Hieronder een samenvatting, klik hier voor de hele pagina !

 
2014
 

Strava.com is een ideale manier om trainingsarbeid weer te geven. Echter, de drang om ook op deze website verslag te doen is daarmee wel een stuk minder geworden. Ook zit ik liever op de fiets dan achter mijn bureau. Ik zal daarom deze website niet actief bijhouden, totdat ik daar weer eens inspiratie voor heb.

Wie interesse heeft in mijn regelmatige tochten kan daar voortaan terecht op Strava. Hiervoor klik je rechtsonderaan het overzicht dat je hierboven ziet op "View all of Danny's activities on Strava".

Mijn actie voor Alpe d'HuZes is te vinden op: Alpe d'HuZes

 
Zondag 26 januari 2013
 

Al even niets geschreven hier, maar dat betekend niet dat ik stil gezeten heb. Ik zal het de Excel file met ritten binnenkort weer eens van een update op deze site voorzien, maar wat veel leuker is:

Sinds begin dit jaar rij ik met een Garmin Edge 500; een GPS fietscomputer die niet alleen snelheid bijhoudt, maar veel meer. Ook het traject waar ik gereden heb, met veel data er omheen. Het aardige is dat je dat prima op een website kunt laten zien, en dat je zelfs klassementen op trajecten kunt bijhouden via Strava.com.

Wie interesse heeft in mijn regelmatige tochten kan daar voortaan terecht op: Strava.com

Ik zal op deze site natuurlijk ook nog regelmatig wat plaatsen. Bijvoorbeeld over de plannen voor 2013: Zo gaan we in de 2e week van Juni (de week na Alpe d'HuZes 2013) naar de Alpen. We hebben daar het huis gehuurd dat we met het AD6 team afgelopen jaar gehuurd hadden. Plan is om in een week de Alpen klein te krijgen, met als hoogtepunt het rijden van La Marmotte. Waarover later meer !

 
Zaterdag 13 oktober 2012 - Zuinig
 

Er is mij altijd geleerd een beetje zuinig te zijn op mijn spullen.

De man in de video hiernaast rijdt op een Pinarello fiets van minimaal 10.000 euro, gebruikt door het professionele Sky team van Bradley Wiggins. En hij kan een kunstje, of eigenlijk iets meer... kijk zelf maar.

 

 
 
Donderdag 27 september 2012 - Foto's
 

Nu de dagen korter worden en de avonden minder geschikt voor fietsen (hoewel, gisterenavond nog 42km gereden, waarvan de helft in het donker), komt er tijd om achterstallig onderhoud te plegen aan de website en de foto en video collectie. Van zowel Alpe d'HuZes als de vakantie naar de VS. Beide lijken alweer verdwenen in een grijs verleden. Maar de foto's maken weer veel los.

Laten we beginnen met wat foto's van Alpe d'HuZes. Klik bovenin op de link naar Alpe d'HuZes 2012 en dan op foto's.

Er staan inmiddels ook een aantal foto's van de klim naar de Col de la Croix de Fer op de site. Een fimpje met beelden van deze fantastisch mooie klim en razend snelle afdaling volgt nog. Klik op Croix de Fer bovenaan de site.

 
Zaterdag 15 september 2012 - WK Tourtocht
 

Slechts 6 dagen na de monstertocht van 220km naar het Oosten van het land stond er al weer een nieuwe uitdaging op het programma; de WK Tourtocht in Zuid Limburg.

Vanaf morgen (16 september) wordt er een week lang gekoerst door ploegen en individuele renners in diverse disciplines voor het WK Wielrennen, met als slotstuk de individuele wegrace voor de heren volgende week Zondag. Wij mochten grote stukken van het parcours van die race, en van de tijdritten, al vast uitproberen.

De route van bijna 170km was een grote lus om Zuid Limburg heen, zie hiernaast. Daarmee wel de vlakste toertocht in Limburg die ik ooit heb gereden. Met de Vaalserberg, de Cauberg, de Bemellerberg, de Lange Raarberg en een klein dozijn andere klimmetjes hield het wel op, maar steile wanden als de Keutenberg kwamen er niet in voor. Wel erg leuk om boven op de Cauberg over de finish van het wedstrijdparcours te rijden, tussen de dranghekken door en langs de rapportage gebouwen. Net echt...

Een uitdaging van een geheel andere orde werd gevormd door de vele stoplichten, zeker op het stuk waar het (WK-)parcours door het centrum van Stiiard ging. Wat een drama stuk, dat hoeft voor ons echt niet.

"Gelukkig" werd er tussen de langzame delen soms niet langzamer gereden dan 40 km/uur, waardoor het toch nog een stevige inspanning werd. Al met al weer een leuke trip in gezelschap van Erik en Marc. Sander, die de 85km reed en die een watje is, kwamen we bij de finish nog tegen. Zo was het feest compleet.

 
Zondag 9 september 2012 - Verrassingstocht Snel Verzet - 220km
 

Ik heb sinds Alpe d'HuZes niets meer op deze plek geschreven, daar waren goede redenen voor. Ten eerste is er na Alpe d'HuZes een tijdje niets dat de beleving ervan ook maar kan benaderen. Moeilijk om enthousiast iets te schrijven over een tocht van 80km over het saaie vlakke Nederlandse land.

 

Verder zijn we bijna 4 weken naar de VS geweest. Daar is natuurlijk veel over te vertellen, bijvoorbeeld dat we over de Golden Gate Bridge zijn gefietst (zie foto). Dat was echt erg leuk om te doen, heel ontspannen met mooi weer op een bijzondere brug in een relaxte stad.

Andere ervaringen daar horen op een fietssite niet thuis, daar gaan we in de wintermaanden nog wel elders wat foto's en zo publiseren.

 

 

Na de vakantie was het stroef op gang komen. Vier weken niets doen hakt er aardig in. Maar vandaag bewezen dat ik het nog kan. Een flinke "verrassingstocht" van de wielerclub Snel Verzet. Met 18 man vertrokken we uit Hoogland, om over de Veluwe en het Overijsselse land in Zutphen (of all places) uit te komen, van daaruit ging het naar de Posbank en terug naar Hoogland. Al met al een tocht van ruim 220km, met een gemiddelde van bijna 28 km/uur. Zie het kaartje. Schitterend weer, dus een fijne dag !

We hebben met 18 man, ieder 220km, maar 1 lekke band gehad. En jawel, die had ik. Hoewel de afspraak was dat de band geplakt zou worden en de renner met de volgauto terug gebracht zou worden in het peleton, dacht ik daar in een vlaag van verstandsverbijstering anders over. Ik wisselde als Lance Armstrong in zijn beste EPO dagen snel van wiel (duurde wel een paar minuten) en zou toen wel even het peleton inhalen. Waarschijnlijk hadden die een gat van een 800 meter geslagen. Maar met een flinke jump, hartslag 185 en zo'n 45 in het uur (op een stukje), was ik er al snel weer bij. Een super ervaring rijker !

 
Alpe d'HuZes / Opgeven is geen optie
 

Alpe d'HuZes. Voor degenen die het nog niet op een of andere manier hebben vernomen; het is mij gelukt om de doelstelling van 6 klimmen te halen. Alpe d’HuZes is voor ons hele team een groot succes geworden. Met 7 man hebben we 39 keer de Alpe beklommen. Topprestaties van ons allemaal !

En wat nog belangrijker is: de teller van de donaties is de doelstelling van het team van 30.000 euro voorbij. De totale actie heeft al 28.484.341 euro opgeleverd, en inclusief de toezegging per klim zal de 30 miljoen zeker gehaald worden. De indrukwekkende bijeenkomsten op de Alpe en de emoties van de mensen aanwezig (zoals ook te zien in de tv uitzendingen), zullen mij bijblijven. Ze bewijzen het nut en de noodzaak van dit soort acties.

Het fietsen zelf was loodzwaar. We startten even na half 5 voor de eerste klim. In een grote groep, nog in het donker, de Alpe op. Ondanks de drukte aan het begin toch een prima tijd gereden van 1 uur 30 minuten. Na een voor het gevoel iets zwaardere tweede klim, met een tijd van 1:28, nam het vertrouwen op een goed eindresultaat verder toe. Maar dat was toch wel iets te vroeg optimisme...

Klim 3 (1 uur 33) verliep nog goed, hoewel het beneden al wat warmer begon te worden. Maar waar ik vooraf al voor gewaarschuwd was klopte; klim 4 en 5 zouden de zwaarste worden. Mijn tijd liep daarin op tot iets boven de 1 uur 40, nog steeds om zeer tevreden over te zijn. In het dal was het toen al 32 graden en omdat de Alpe d’Huez een zuidhelling is reden we bijna constant in de brandende zon. Gelukkig begon men water en natte sponsen uit te delen, wat voor enige verkoeling zorgde.


Omdat we vroeg gestart waren en de eerste klimmen snel hadden gedaan, hadden we in de loop van de dag uitzicht op een riant schema. Maar omdat we tussen klim 4 en 5 toch wat lang hadden gepauzeerd, moesten we toch nog haast maken om voor 18 uur aan de 6e klim te beginnen. Tijdens de afdaling was de weg ook nog even afgesloten om ruim te maken voor een ziekenauto die bij een ongeluk (waarschijnlijk met fietser) stil stond. Maar uiteindelijk hadden we 8 minuten over en konden we aan de klim beginnen.

Wat je vooral in de laatste klim meemaakt is onbeschrijfelijk. Hoe hoger je komt, hoe meer publiek. Iedereen juicht en roept je naam (staat op het nummerbordje voorop je fiets). Boven in Alpe d’Huez maak je Tour de France taferelen mee met hagen van juigende mensen en een smalle doorgang voor de fietsers. Fantastisch !

En dan uiteindelijk de ontlading. Helemaal stuk over de finish en de doelen bereikt: 6 keer geklommen en waarschijnlijk bijna 8.000 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Hierbij wil ik iedereen die heeft gedoneerd of dat nog gaat doen, mij mentaal en fysiek heeft ondersteund in de voorbereiding en tijdens de tocht, en enthousiast heeft gereageerd op het succes van harte bedanken !

Foto's en video's staan onder "Alpe d'HuZes" (zie bovenaan). Het zal nog wel een tijdje duren voordat het compleet is overigens !

 
Dondagdag 7 juni 2012 - Slapen ?
 
Waanzinnig. Eerder gierde de adrenaline door mijn lichaam en kon ik niet slapen. Net een uurtje buiten westen geweest, maar nu weer klaar wakker. Wel in rustige afwachting nu. Kwart over 2, nog een uur voordat de wekker gaat. Het is stil in huis, maar slaapt iedereen ? Veel plezier Snel Verzet vrienden (Curdal Bram Luc Richard Edgar en Jasper) en al vast dank voor een fantastische ervaring. Als we straks op de fiets zitten valt alles op zijn plaats. Dichter bij de hemel komen we niet.
 
Woensdag 6 juni 2012 - Nog 10 uur te gaan...
 
Het is een drukte van belang in Maison Snel Verzet. Hoewel de term “zenuwentoestand” de lading ook dekt. Er is nu een auto onderweg naar boven met eten, drinken en kleding voor morgen. We kunnen gebruik maken van een apartement dicht bij de finish, maar dan moeten we alle spullen die mogelijk nodig zijn ook wel daar zijn. Dus is er vanmiddag koortsachtig ingepakt, waarbij tot op het laatste moment dingen zijn toegevoegd aan de lading.

Eerder zijn alle fietsen schoon en technisch in orde gemaakt.

We hebben een prima week achter de rug met trainingen op de Alpe d’Huez, Col d”Ornon en de Croix de Fer. We hebben uitgerust in de zon, goed gegeten en ongelofelijk veel gelachen, een traan gelaten bij de bezinnigsbijeenkomst en ons verbaasd over de enorme drukte op de berg. Vandaag al geproefd van een vrolijke sfeer rondom de start van de eerste dag en Alpe d’HuZus.

De spanning is nu te voelen, morgen gaat het gebeuren. Volg ons morgen live via live.opgevenisgeenoptie.nl, team 1367 Snel Verzet Hoogland.

Zij die gaan fietsen groeten U !
Luc, Bram, Curdal, Richard, Jasper, Edgar en Danny

A bientot !
 
Woensdag 6 juni 2012 - The day before
 

Vandaag is het grote evenement begonnen. De deelnemers aan Alpe d'HuZes vertrekken zo voor hun 1,2 of 3 beklimmingen. Helaas regent het, maar er wordt beter weer voor later vandaag voorspeld.

Gisteren was een mooie rustdag. De ochtend in de tuin van onze prima woning doorgebracht, onder een heerlijk zonnetje.

's Middags zijn we naar Alpe d'Huez gereden voor de groepsfoto. Een hilarisch gebeuren waar de regie van het uitgelaten deelnemersveld ver te zoeken was.'

De bezinningsbijeenkomst in het Palais du Sport was erg indrukwekkend. Toespraken van de organisatie, patienten en familieleden, meeslepende beelden en muziek en veel tranen. Het zet je met beide benen op de grond en zet de geest op scherp voor donderdag.

Tijdens de afdaling vanaf de berg al gezien dat de rotswanden al bekleed zijn met spandoeken en de weg vol geschilderd staat met aanmoedigingen.

Geen twijfel, het wordt een fantastisch evenement !

 
Maandag 4 juli 2012 - Croix de Fer
 
Wat een fantastische tocht vanmiddag....

Maar eerst zijn we vanochtend naar Alpe d’Huez geweest om onze startnummers en stuurkaartjes op te halen. Nummer 8330 van team 1367 lag keurig klaar. We bleven een tijd boven, omdat Luc een gebroken spaak moest laten maken en het druk was bij de fietsenmakers.

We daalden rond 2 uur weer af om echt al honderden collega fietsers te zien klimmen. Het wordt al druk op de berg, met supporters langs de weg en de eerste spandoeken op de rotsen. De sfeer komt er al aardig in !

’s Middags konden we om 4 uur nog een “ritje” maken. We besloten de Croix de Fer te beklimmen, vanuit onze woning een tocht van 30km. Stevig geklommen met pieken tot zo’n 15%. In een fantastisch mooi landschap tot boven de sneeuw grens, om de paar honderd meter een waterval en prima weer. Het was wel koud boven (circa 8 graden en dat merkten we vooral in de afdaling. Het uitzicht boven was betoverend !

Al met al een geslaagde dag. Vanaf nu is het voor ons allen rust tot aan donderdag. We gaan wel woensdag ochtend vrijwilligerswerk verrichten bij de start. De voorspelling voor het weer verbetert ondertussen verder, er wordt nu gesproken over 27 graden in de middag beneden en 21 graden boven. Warmer moet het niet worden, maar het is duidelijk: de stemming zit er goed in en het vertrouwen is groot...
 
Zondag 3 juni 2012 - De eerste keer de Alpe op !
 

Vanochtend heerste er een licht nerveuze stemming na het ontwaken. Immers, de Alpe zou vandaag voor het eerst beklommen worden en voor een aantal van ons (en voor mij) zou het echt de eerste klim worden.

Dus kan ik nu een lang verhaal schrijven, maar waar het om gaat: het was zwaar, viel niet mee, maar met een klimtijd van iets minder dan 1 uur 30 ben ik verre van ontevreden. Tijdens zo'n eerste klim komt wel aan meerdere malen de vraag op waar ik in godsnaam aan ben begonnen, dus wordt donderdag een fysieke en mentale slijtageslag.

Toen we vanochtend vertrokken was het 22 beneden, boven bij aankomst was het 14 graden. Helemaal prima. Boven koffie... en toen begon het te regenen. De afdaling ging in dik 20 minuten ondanks de vele afdalende renners en auto's (wat was het toen al druk op de berg, iedereen oefende).

Eenmaal beneden regende het harder maar desondanks doorgereden en in stromende regen de Col d'Ornon opgereden (klim van 12 kilometer, 6.2% gemiddeld dus niet heel erg zwaar). Koud en nat afgedaald en een warme douche in onze prima woning was welkom.

De weersvoorspelling voor donderdag verbetert ondertussen, houden zo !

A bientot !

 
Zaterdag 3 juni 2012 - Gearriveerd !
 

Vandaag zijn we allemaal in Allemont gearriveerd, op een paar kilometer van de klim naar Alpe d'Huez. Een voorspoedige reis, zo'n 12 uurtjes onderweg geweest.

De hele dag is het erg warm geweest, tot half 8 vanavond was het boven de 31 graden. We zijn met de auto de berg op geweest en het parcours is verkend. Op het oog ziet het er "doenbaar" uit, maar het oog bedriegt hier zonder twijfel en de lengte van de klim gaat zijn werk doen. Wordt zwaar, zonder twijfel.

Tijdens onze verkenning begon het te regenen, de komende dagen is het weer wisselvallig en tussen de 15 en 20 graden (beneden), rond de 10 graden boven. De voorspellingen voor donderdag zijn redelijk okee.

Morgen meer. Als het weer meezit gaan we morgen voor het eerst de Alpe d'Huez op de fiets op.

 
Eind mei - Laatste bericht vanuit Nederland
 

Volgende week donderdag (7 juni) is het zover: Alpe d'HuZes. Het sportieve sluitstuk van een succesvolle actie ten behoeve KWF Kankerbestrijding. Allereerst over de actie zelf: de teller staat nu op ruim €7.000 (mits ik 6 keer boven kom) en ruim €26.000 voor het team. Het doel van de totale actie is €30 miljoen en het gerucht gaat dat de €20 miljoen is al bereikt. Dat betekent nu al meer dan de gehele actie vorig jaar !

Ik wil hierbij alle donateurs / sponsoren van harte danken voor hun bijdrage en iedereen voor de positieve feedback en stimulans !

De spanning neemt nu wel toe. Alle trainingsarbeid heeft eigenlijk alleen maar het ontzag voor die enorme berg vergroot. Of ik er klaar voor ben weet ik niet, zo'n inspanning is niet vooraf in te schatten. Ik heb er afgelopen 6 maanden, binnen de mogelijkheden qua tijd en fysieke belasting wel veel voor gedaan en ga er met goede moed aan beginnen. Het doel is en blijft 6 keer omhoog, geen maar: Opgeven is geen optie.

Op 7 juni zijn mijn klimtijden live te volgen op de website: http://live.opgevenisgeenoptie.nl. (klik op "live tijden" en zoek naar deelnemer nummer 8330 of via team 1367 (Snel Verzet Hoogland).

Verder zal die dag de media veel aandacht aan het evenement besteden, o.a. op Radio2 (NCRV), op TV (Cultura24 is de hele dag live aanwezig, net als de NCRV met diverse uitzendingen). Let op: woensdag 6 juni is Alpe d'HuZus, zal ook veel aandacht krijgen, maar is de kleine uitvoering van Alpe d'HuZes. Ik rij dus donderdag!

We vertrekken a.s. zaterdag met het team naar Frankrijk om zondag of maandag al vast 1 keer de Alpe d'Huez te bedwingen. Daarna volgen een aantal dagen van rust, dagen waarin wij ons kunnen voorbereiden en onze logistiek in orde kunnen maken. Ik ga proberen dagelijks de weblog op mijn actiepagina bij te houden vanuit Frankrijk (zie http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/dannyallessie/danny-allessie/blog.aspx). Mijn eigen fietswebsite (deze site dus) zal die week wel stil liggen, maar daar komen ongetwijfeld achteraf de foto's en indrukken uitgebreid op te staan.

 
Maandag 28 mei 2012 - Een mooi Pinksterweekend
 

Vandaag waarschijnlijk de laatste training op Nederlandse grond, voordat we a.s. zaterdag naar Frankrijk vertrekken. Een rit vanuit Huizen naar de Amerongse Berg en weer terug. 107 kilometer, ruim 30 gemiddeld per uur. Het was erg mooi fietsweer en dat was aan de drukte overal te merken. Gedurende het hele weekend ruim 260 kilometer kunnen rijden, over de gehele maand mei net geen 900 kilometer. Ik kom daarvoor net 600 meter te kort, dus misschien wordt de verleiding morgen toch te groot om nog een tochtje in de avonduren te doen. We zullen zien.

 
 
Zondag 20 mei 2012 - Kick-off meeting - spanning neemt toe
 

Het komt dichterbij.... Afgelopen Zondag was de kick-off meeting voor Alpe d'HuZes in sportcentrum Papendal. Groots en druk evenement met aanwezigheid van Radio 2, deelnemers die vertellen over hun motivatie, instructies voor de deelnemers en een aantal optredens van artiesten. Indrukwekkend om de emoties zelfs in zo'n vroeg stadium van het evenement al weer te zien, je verwacht eigenlijk dat dat vooral eerst op de berg zelf komt.

We hebben weer veel informatie gekregen, vooral ook over wat wel en niet kan en mag rondom het evenement. Dat zet aan tot goed nadenken over waar bijvoorbeeld een auto met kleding en voeding neergezet moet worden. Kaartjes bekijken etc., maar eigenlijk kan je nog weinig plannen want je hebt geen idee van de drukte op de dagen zelf. Checklist aangelegd met van alles dat mee moet, van tandenborstel tot fietspomp.

Het grote malen in mijn hoofd is ondertussen wel begonnen. Onder andere al wat berekeningen zitten maken van de tijdstippen waarop ik uiterlijk aan iedere klim moet beginnen, welke tijden ik minimaal moet rijden en hoeveel rust ik mag nemen. Maar het allemaal erg abstract, ik ben nog nooit die berg opgereden en weet niet welke tijd realistisch is. Spanning neemt toe, kan niet wachten, maar het vertrek is pas (al?) over anderhalve week.

Gelukkig hoef ik mij over de sponsoring geen zorgen te maken. Ik heb ruim €5.300 al binnen en inclusief toezeggingen ruim €7.000. Het team heeft het uitstekend gedaan met een opbrengst inclusief toezeggingen van ruim €25.000. Daar zijn we erg blij mee, maar er mag natuurlijk altijd meer bij !

Fiets naar de fietsenmaker gebracht voor een laatste inspectie, dus weekje fietsrust. Dat schijnt goed te zijn, omdat dan supercompensatie optreedt (je lichaam overcompenseert omdat het rekening houdt met een nieuwe afbeul inspanning. Betekend wel dat er zaterdag en maandag weer gefietst moet worden, al is de zwaarste trainingsarbeid nu wel geweest. Misschien ook wel weer eens leuk om hier in de buurt 100km weg te trappen....

En we hebben onze teamshirts op kunnen halen, een foto volgt hier snel !

 

 

 
Donderdag 17 mei (Hemelvaart) - Klimclassic 2012

 

Vandaag de waarschijnlijk laatste echte test afgelegd voor Alpe d'HuZes (al over ruim 2 weken !); de Klimclassic 2012. Gereden met Jasper, Bram en Richard. Een zware tocht over 175km vanuit Maastricht Belgie in. En uiteraard niet vlak, in totaal 2463 hoogte meters, dat is net zo veel als 2x de Alpe op.

Op het programma o.a. Cote de Beaufais (max 12%, 3.500 meter lang), de Cote de Miroulle (max 20%, 3.200 meter), de uit Luik-Bastognekoeken (Bastenaken)-Luik bekende Cote de la Redoute (max 20% en 2.000 meter lang) en de Cote de Trasenster (max 15%, 2.500 meter lang). Anders dan in Limburg zijn het in Belgie langere klimmen, wat prima is om op te oefenen. Het wegdek in Belgie is wel vaak om te huilen, met lappen asfalt over elkaar geplakt, diepen gaten en geulen in de weg en veel los grind.

Het was een zware rit en het was afzien op de lange klimmen. Eigenlijk zonder problemen uitgefietst, ondanks dat het er de eerste helft van de tocht naar uit zag dat ik mijn dag niet had (had niet het gevoel top te zijn). Goede test, tevreden. Nog een paar weekenden en ritten, en dan op naar de Alpe.... spannend.

 
Zondag 13 mei - Runde von Nimwegen
 

Leuke tocht rondom Nijmegen gereden met Marc en Erik.

Uiteindelijk bijna 170km, waarvan 160km de officiele route van de "Ronde van Nijmegen". Die hebben we vanwege onze Duitse fietsavonturen omgedoopt tot de Runde von Nimwegen.

En inderdaad, de tocht bezocht het Duitse land. Verder een aantal heuvels beklommen en over de dijken van de Waal gereden.

Vooral door veel kopwerk van Marc uiteindelijkmet 29.4 km/uur gemiddeld gefinisht. En het vreemde was dat het van mij ook nog wel wat langer had mogen duren. Lag dat aan de vorm, of omdat het zowaar redelijk weer (15 graden, zonnige perioden, weinig wind en vooral droog) was ?

 
Zondag 6 mei 2012 - Nee, weet je wat leuk is ?
 

Lekker fietsen over de Limburgse heuvels en bergen op een fijne mei-zondag. Moet je wel om half 7 voor opstaan, op de zondag ochtend, maar dan kan je al om half 10 op de fiets zitten. Het was wel wat fris, slechts 8 graden op het warmste moment van de dag. Gelukkig hebben we maar 1 bui gehad, maar die duurde wel de hele rit.

Dus kletsnat en rillend van de kou kwamen we (Luc, Edgar en ik) na 90km terug bij het Amstel Gold Experience center in Valkenburg. Achter ons lagen wel achtereenvolgend de Cauberg (al op 500 meter na de start), de Wolfsberg, de Loorberg, Camerig (3.6km lang, max 9%) en de Epenerbaan (extra los genomen), de Gulpenerberg (gem 10%, max 17%), de Kruisberg, de Eijserbosweg (gem 10%, max 20%), de Fromberg en de Keutenberg (max 22%). En omdat we het toch al koud hadden en naar een warme douche uitzagen, hebben we geheel vrijwillig en volkomen nutteloos voor ons eigen voldane gevoel nogmaals de Cauberg (gem 8%) beklommen.

Qua weer weer eens doffe ellende, qua training een prima rit. Ruim 1400 hoogte meters en op karakter volbracht.

Wanneer wordt het eindelijk eens lente ?

 
Zaterdag 28 april 2012 - Rooks Theunisse Classic
 

Na de pech met het weer vorige week nu eens geluk gehad; terwijl drie-kwart van het land te maken had met regen en 10 graden, reden Luc, Bram en ik in bijna lente achtig weer in Limburg. Hoewel we weinig zon hebben gezien ging de temperatuur naar de 21 graden en vielen er hooguit een paar spetten regen. Perfect !

De tocht zelf ging uiteindelijk toch weer niet via Belgie. De plaatselijke authoriteiten maken het organiseren van een tocht Belgie in niet makkelijk. Maar de organisatie had een originieel parcours uitgezet door het Limburgse land. Nu eens een route tegen de klok in, waardoor bekende bergjes vanaf de andere kant genomen moesten worden. Onder andere de Piemert, Bemelerberg, Lange Raarberg, Maasberg, Adsteeg, Barakkenberg gedaan, wie kent ze niet ? Maar ook de Vaalserberg en met 140km op de teller een finale van de Kruisberg, Eyserbosweg en Hulsbergerweg. Uiteindelijk 167km, bijna 7 uur op de fiets, 1811 hoogte meters, zie de roze route hier rechts.

Ook nog een tijdje in de groep met de heren Rooks en Theunissen zelf mee kunnen rijden. We waren wel na 40km Rooks opeens kwijt en Theunisse ging na 60km al ergens koffie drinken. Ben benieuwd hoeveel ze zelf hebben gereden.

Al-met-al een prima training, goed gezelschap, goed georganiseerd en prima weer.

Iets anders: voor wie het leuk vindt: ik heb een korte impressie gemaakt van het Weizenwochenende vorige week. Veel nattigheid, en dan bedoel ik niet het bier. Klik hier voor een link naar de video op Google Drive (geen password nodig).

 
Vrijdag 20 t/m zondag 22 april 2012 - Weizenwochenende
 

Eens per jaar gaan we met een stel fietsvrienden naar Duitsland. Ooit begonnen als alternatief voor een volle Amstel Gold Tourtocht begint dit een evenement op zichzelf te worden. De afgelopen 2 jaar zijn we naar het Sauerland gegaan, dit jaar was gekozen voor de Eifel.

Vrijdag weggegaan met drie fietsen op het dak en Marc, Gerben en ikzelf binnen in. Sander zou met eigen vervoer gaan. Na enige vertraging kwamen we rond 16.00 uur aan en om 17.00 uur zaten we op de fiets voor de eerste kilometers.

Warm was het niet, maar het was droog. Hoewel, uh... de eerste 15 km was het droog, want daarna stonden we bij de Duits-Belgische grens opeens te schuilen voor een enorme hagelbui. De temperatuur zakte snel tot een graad of 5. Toen het even wat minder hard regende hebben we het erop gewaagd en zijn we weer op de fiets gestapt richting huis. Maar dat was niet zo'n gelukkige zet, want tijdens de terugreis kwam het met bakken uit de lucht. Koud en kletsnat kwamen we terug en bood de warme douche comfort.

Op dag 2 vroeg opgestaan. Niet echt zinvol, want we moesten tot 11 uur wachten voordat het droog werd. Maar we vertrokken zelfs met een bleek zonnetje. Dat duurde tot na 15km en 1 lekke band (voor Sander). Toen kwam de hagel weer uit de lucht. Gescholen in een bos en toen weer verder. Maar nadat we in de afdaling met 40km in het uur de hagelstennen in ons gezicht hadden gehad, was de maat behoorlijk vol. Nu bood een schuur bei ein Deutscher bauer tijdelijk onderdak. Rillend van de kou tevergeefs afgewacht of het droog zou worden, maar na 15 minuten hebben we de tocht terug maar weer aanvaard. Nu kwam er niet alleen hagel meer uit de lucht maar ook sneeuw. En omdat de temperatuur was gezakt tot dicht bij het vriespunt bleef deze nog even liggen ook ! Wat een lol....

Dat we zondagochtend geen zin meer hadden om bij dreigende lucht, stevige wind en slechts 5 graden het opnieuw te proberen is natuurlijk geen verrassing. We hadden overigens ook nauwelijks droge wielerkleren over.

Het trainingsweekend leverde zo niet meer dan 70km arbeid op in wat onder normale omstandigheden een schitterend trainingslandschap is. Desondanks is er geopperd om volgend jaar maar naar Mallorca te gaan.

Oh ja... de term Weizenwochenende komt van het Weizenbier dat bij deze weekenden voor extra gezelligheid zorgt. Lekker en essentieel in een goede voorbereiding !

 
Zaterdag 6 april 2012 - Veenendaal - Veenendaal
 

Veenendaal - Veenendaal is een van de classiekers onder de tourtochten. Ik weet eigenlijk niet of het nog steeds ook een wedstrijd is, maar dat was het vroeger in ieder geval wel. De tocht gaat over 135km vanuit Veenendaal richting Arnhem en neemt ter zake doende" beklimmingen van de Utrechtse heuvelrug me. Zoals daar zijn: de Amerongse berg, de Defensieweg (2x), de Italiaanse weg, de Pietersberg, de Emmapiramide, de Posbank (2x), de Hollweg en de Grebbeberg. Dat zegt menig lezer natuurlijk helemaal niets, maar daar kan ik ook niets aan doen. Dat 135km, bijna 1100 hoogtemeters en het gezelschap van Jasper en Bram uiteindelijk pijn in de benen oplevert, spreekt eigenlijk voor zich. Maar dat was ook de bedoeling, we zijn weer een prima training voor AD6 verder. Met een voldaan gevoel kunnen we een dag rusten.

 
Zaterdag en Zondag 24 en 25 maart 2012 - Trainingskamp in de Ardennen
 

Afgelopen weekend een top weekend gehad met 6 van de 7 mannen uit ons AD6 team. Vrijdag weggegaan voor 2 dagen intensief trainen onder leiding van Laura Verhoeven, ooit heel even zelf prof wielrenster en nog steeds een echte klimgeit.

Vanuit Roche-en-Ardenne dat ligt omgeven door bergen waren 5 lussen uitgezet, waarvan 3 over de Haussire. Een van die 3 staat bekend als de zwaarste klim van de Benelux (lengte en steilte gecombineerd, zie foto hiernaast voor het bewijs) en dat hebben we geweten ! De klim begint met 18% er gaat tot aan het kerkhof (waar het hek open kan voor last minute gevallen), daarna een korte vlakte om door te gaan in 1,5km a 11%. Daarmee een goede indruk gevend van de eerste 2,5km van Alpe d'Huez. We hebben de Haussire 4 keer beklommen.

In de langste lus zat de Cote de Pied Monti, ook wel Le Mur de Velomediane genoemd. Deze begint na een mooie afdaling na een bruggetje meteen fel en kent een steigingspercentage van maximaal 21%. Gedurende zeker 700 meter komt de helling niet onder de 16%, waarna nog een km of 2 een gemiddelde van 6% volgt. De eerste dag hebben we deze 2 keer gedaan, en op dag 2 hadden we ons voorgenomen de muur letterlijk links te laten liggen. Totdat in de afdaling met zeker 50 km/uur opeens Luc naast mij rijdt..: "nu we er toch vlak bij zijn kunnen we net zo goed de muur nog even pakken". En na slechts korte aarzeling met 5 man opnieuw de Mur op. Op het einde van het steilste stuk zelfs nog met Bram gesprint, totdat de bovenbenen uit elkaar spatten van de pijn. Lekker, pijn is fijn.

 

Het weer was prima (21 graden en zon), de training en organisatie top, en het gezelschap met de mannen zeer aangenaam.

 
Zondag 18 maart 2012 - Trainen gaat rustig door
 

Vorige week zondag een stevige rit gemaakt langs de Oostvaardersplassen. Richard en Jasper van het AD6 team opgewacht bij Huizen en gedrieen doorgereden. Voor het eerst een lenteachtig gevoel met een temperatuur die opliep richting 14 graden. Maar toch ook nog wel een stevige wind. Uiteindelijk werd het weer een 100+ rit met een gemiddelde van bijna 31 in het uur. Snelheden die ik over dat soort afstanden nog niet eerder heb gehaald, maar ik heb natuurlijk ook weinig in teamverband gereden.

Dat alleen rijden lastiger is ondervond ik gisteren. Wetende dat we op zondag ook nog zouden rijden, en een week zonder training achter de rug (te druk op het werk en de fiets bij de fietsenmaker), van huis uit weggegaan voor een tocht langs Soesterberg, Westbroek en Loosdrecht. Er stond een lastige windkracht 4 uit het ZuidWesten en alleen kom je dan toch niet veel verder dan een gemiddelde van dik 28 over 77 km.

 

Het werd uiteindelijk wel een (qua trainingsarbeid) productief weekend, want vanochtend stond de afgesproken excursie naar de Posbank op de agenda. Samen met Jasper en Richard (helaas pech aan het versnellingsapparaat) een keer of 8 de Posbank opgereden. Nergens over de kop gereden, gewoon rustig en nuttig getraind. Kwam er halverwege de 2e lange klim nog wel achter dat ik op het grote voorblad aan het rijden was. Voor de rest van de klim maar zo gelaten, het staat namelijk ongelofelijk stoer.

Volgend weekend staat er een training in de Ardennen op de agenda, onder deskundige begeleiding. Totaal rond de 80 Alpe d'HuZesser testen daar hun vorm op hellingen die doen denken aan de Alpe. Uiteraard zijn de hellingen er een stuk korter, maar de steilheid begint er op de lijken. Schijnt een klim te liggen van zo'n 3km lang, met gemiddeld een 8% helling (Alpe d'Huez is 13km met dat gemiddelde). Kan niet wachten...

 
Zaterdag 3 maart 2012 - Seizoensopening Veenendaal - de eerste 100+
 

Zware tocht met 3 AD6 teamgenoten en Marc, al zullen de anderen dat misschien minder met mij eens zijn. Maar voor een diesel als ik viel het niet mee, in gezelschap van goed lopende benzine motoren met een turbo in de benen.

De rit was 102km lang, vanuit Veenendaal richting het oosten, langs Oosterbeek. Dan naar het Noorden langs de Hoge Veluwe en vanuit Voorthuizen terug. Affijn, zie het kaartje hiernaast, met dank aan Marc's Garmin.

Helaas niet veel klimwerk, maar vooral veel lange einden door de weilanden. En daar komt de Snel Verzet machine het best tot zijn recht. Het tempo zat al vrij snel rond de 33km/uur, hetgeen voor mij ook nog goed te doen is. Maar op sommige stukken ging het tot 42-43 per uur. En na 75km zo vroeg in het seizoen begon het bij mij te kraken, terwijl de rest nog wel even doorkon.

Dank aan de mannen die het tempo lieten zakken toen ik moest lossen. Eerst met een lage 30 verder, daarna zelfs er een stuk onder.

Al met al een intenstieve training. De eerste 100+ km van het seizoen en dat met 30km/uur gemiddeld ! Smaakt (zeker ook qua weer) naar meer !

 
Zondag 26 februari 2012 - Trainen op de Posbank
 

Vandaag voor het eerst weer serieus buiten getraind, met hoogtemeters. Met Richard en Jasper van de AD6 team zo'n 70km op en rond de Posbank bij Arnhem gereden.

Ook 2011 AD6 Kanjer Marc was erbij, en als bewijs heeft hij zijn iPhone gebruikt om ons te vereeuwigen. Ik moet er nog bijschrijven wat wij de brillen niet ophielden om de "weizige" blik in onze ogen te verhullen.

 

 

 

 
Donderdag 23 februari 2012 - doelstelling verhoogd !
 

Dankzij een stevige toezegging is de grens van 6000 euro overschreden (inclusief toezeggingen). Reden genoeg om voor de 3e keer de doelstelling te verhogen. Op naar de 7000 euro voor Alpe d'HuZes.

Gaaf overigens dat het team inmiddels al boven de 17000 euro zit, en de gehele actie al meer dan 9 miljoen euro binnen heeft !

 
Zaterdag 18 februari 2012 - Lente !?!?
 

Lente! Nou ja, Lente. Met 8 graden boven nul voelt het wel weer zachter aan, maar windkracht 4 tot 5 maakt het toch wel weer fris. Van mij mogen er 10 graden bij, en snel !

Na veel weken weer eens goed buiten kunnen rijden. Een MTB tocht gereden in Soest. Zou eigenlijk 45km zijn, maar die afstand was afgelast. Dus 30km gereden, plus de rit naar Soest en weer terug. Uiteindelijk 69 km. Mooie afstand en het was een leuke tocht.

 
Zondag 22 januari 2012 - Storm
 

Het vorige berichtje ging over de wind tegen tijdens een recente rit. Maar vandaag overtrof het weer zichzelf.

We hadden afgesproken met het volledige AD6 team voor een tocht door de polder. De andere 6 mannen vertrokken vanuit Hoogland en zouden mij bij Huizen oppikken. Toen ze er 15 minuten na het afgesproken tijdstip nog niet waren, begon mij al iets te dagen. Het was mij toch wel al opgevallen dat het regende en dat er best veul wind stond.

Toen de mannen arriveerden ving ik al iets op over wind in de polder en toen mij bij Zeewolde werd aangeraden om achter in de groep te blijven hangen, en ik bij Nijkerk een warme douche en een rit per auto naar Huizen kreeg aangeboden wist ik genoeg. De weg terug, alleen door de polder richting Eemnes, zou bijzonder worden.

En inderdaad: windkracht 6 met uitschieters naar 7 of 8 schat ik zo. En tegen natuurlijk.

Maar goed, een prima training en leuk om eens met het hele team te rijden. Uiteindelijk kwam in uit op ruim 74km. Oh ja... de Stichtse Brug op met 43 km/uur was best gaaf !

 
Zaterdag 7 januari 2012 - Nieuwegein via de berg
 

Zware rit. Vanuit Huizen naar Nieuwegein gereden, met de Amerongse berg als tussen doel. Tot aan de berg ging het soepel en ook de klim ging best makkelijk. Maar 1x Alpe d'Huez beklimmen is een keer of 18 Amerongse berg (qua hoogtemeters), dus dat zegt helemaal niets.

Maar daarna stonden mij nog 40 kilometers naar Nieuwegein te wachten. Eerst over de dijk naar Wijk bij Duurstede, naarna via Houten naar het eind doel. Een route naar het Westen... met westen wind kracht 5 a 6 op kop, regelmatig regen en af en toe zelfs hagel. Soms reed ik niet harder dan 16 km/uur, het ging dan gewoon niet sneller. Gemiddeld zal ik over dat stuk echt niet harder dan 22 per uur gereden hebben. Afzien, maar zeker geen slechte training en een rit van 87 km zo vroeg in het jaar stemt tot tevredenheid.

 
Woensdag 28 december 2011 - Alpe op de Tacx
 

Het einde van het jaar nadert. Nog ruim 5 maanden voorbereiding te gaan, tijd om eens voorzichtig aan de inspanning van de klim te proefen: vanavond voor het eerst de beklimming van de Alpe d'Huez gedaan op de TACX. Waarschijnlijk kan de TACX de echte zwaarte van de klim niet evenaren, maar de beelden geven een goede indruk. Bovendien is het nog steeds een hele klim. Uiteindelijk 1 uur en 18 minuten gedaan over de bijna 14 km.

Iedereen die heeft gezegd dat de klim na 2.5 km makkelijker wordt, wordt bedankt. Inderdaad neemt het stijigingspercentage af van boven de 10% naar 7 a 8%. Maar de laatste kilometer gaat tegen 11 a 12%. Even nog 2 Caubergen aan het slot er tegen aan.

Heftige inspanning, conditie kan het aan, spieren moeten meer training hebben...

 
Zaterdag 17 december 2011 - Krimpen
 
Vanuit Krimpen aan de Lek terug gereden naar Huizen. Het eerste uur met wind schuin in de rug, best aangenaam ondanks een temperatuur van niet meer dan 6 graden. Maar daarna ging de wind liggen. Ik was even na 2 uur weggereden na een stevige lunch met twee koppen goedgevulde erwtensoep. Daar kan je een stuk mee komen, maar na 2 uur rijden begon de kou toch zijn tol te eisen. Het fietsen ging een stuk minder soepel en na 60 km wilde ik dat ik thuis was. Maar ik was toen pas Breukelen voorbij en moest nog 25 km. Afzien dus, maar al met al toch bijna 28 km/uur gereden, en bijna 85 km is voor deze omstandigheden een prima afstand.
 
Dinsdag 13 december 2011 - Sport Medische Test
 

Keuring ! Vanmiddag een uitgebreide sportmedische test ondergaan bij de specialisten van Sportzorg NL in het Meander ziekenhuis in Baarn.

Met een schokkende uitkomst: met de VO2 max (zuurstof-opname-capaciteit) van mijn longen zou ik zo Alpe d'Huez op moeten kunnen fietsen. Waar Lance Armstrong een waarde had van 84 toen hij de Tour won, en de grens tussen goed en uitstekend voor iemand van mijn leefttijd op 51 ligt, scoorde ik 54 !

Hartfilmpje, bloeddruk, eiwitten en suikers... allemaal prima in orde. 21.6% vet, 20% is de norm, dus een klein beetje eraf trainen is genoeg. Maar dat zou vanzelf moeten gaan als de inspanning omhoog gaat.

Klinkt eigenlijk allemaal te mooi om waar te zijn. Ik ga mijzelf nu natuurlijk verdrinken in gemakzucht en overmoed.

NIET DUS ! Maar het is wel een geruststellende gedachte dat de basis in de winter al goed is. Nog iets minder dan 6 maanden te gaan !

De man op de foto ben ik niet, maar zo ging het wel !

 
Zondag 11 december 2011
 

Een druk fietsweekend zonder echt indrukwekkende afstanden. Maar wel prima trainingen:

Eerst zaterdag met buurman Cees op de mountainbike weggeweest voor een rit van bijna 35km over de Gooise heiden. Indrukwekkend hoe hij in een paar weken vooruitgegaan is. Die rij je er niet zomaar meer vanaf en aan kracht ontbreekt het hem zeker niet. Maar hij zit tegenwoordig vaker op de fiets (hometrainer) dan ik....

Zondag ben ik het 3 van de andere AD6 mannen van het Snel Verzet team op de racefiets weggeweest. Bij zo'n 4 graden op de zondagochtend een kleine 50km gereden. We zijn aardig aan elkaar gewaagd. Vooral in het begin moet ik bikkelen om het tempo bij te houden, zeker als we in de polder een dikke 32 km/uur met de snijdende wind schuin op kop waaiers gaan rijden. Ben ik natuurlijk als solo-rijder ook niet gewend. Maar als de afstand wat vordert blijkt mijn conditie zo slecht nog niet en bij de klimmetjes en sprintjes kom ik dan prima mee. Erg leuk om ook te merken dat we aan elkaar beginnen te wennen (veel van ons kenden elkaar vooraf niet), tijdens de koffie met appeltaart hebben we ons prima vermaakt. Smaakt naar meer (multiple choice: A. appeltaart B. Koffie C. Kilometers).

 
Zondag 27 november 2011
 

Gisteren bij Erik A. in Nijmegen geweest, samen met Sander en Marc. Zijn nieuwe (tijdelijke) huis bekijken en in een voor mij nieuwe omgeving een stevige MTB tocht rijden. We zijn op 60km uitgekomen na een zware tocht met zo'n 500 hoogte meters. De mannen hadden er zin in en traditioneel moesten ze met regelmaat op mij wachten. Dat explosieve MTB werk ligt mij niet erg, het dieselen op de weg is meer mijn ding. Op een gegeven moment stond ik boven aan een 25% (!) helling met een hartslag van 188 (te vloeken en hijgen).

Naast de inspanning is de ontspanning natuurlijk minimaal zo belangrijk. We hebben weer veel gelachen en prima tosti met ananas gegeten bij het Zwaantje op de grens van Limburg en Gelderland. En alweer plannen gemaakt voor het jaarlijkse weekendje Sauerland, dat volgend jaar ook wel eens naar de Eifel zou kunnen gaan !

Zondag zou ik met de AD6 mannen gaan rijden, maar al op zaterdag besloten dat niet te doen. Na een kort griepje begin van de week was het muntje aardig op. In plaats daarvan op zondag nog een uurtje op de TACX gezeten.

 
Zaterdag 12 november 2011
 

De actie is gestart en het begin is veelbelovend. Heel veel dank aan iedereen die zo snel en spontaan heeft gereageerd ! Erg goed voor de motivatie om door te gaan. Zie hierboven voor de tussenstand en klik op de widget om te zien wat er ook is toegezegd als donatie achteraf (want ja, het moet ook nog maar eens een keer gebeuren).

Vandaag weer eens op de zomer-racefiets weg geweest. Het was fris maar droog, dus ging het eigenlijk prima. Bij aanvang scheen de zon, later was die weg en bedacht ik mij dat een jasje ook wel handig geweest was. Maar na ruim 67km toch voldaan en moe terug gekomen. Wel opvallend dat ik dezelfde rit een paar maanden geleden, maar ook een graad of 10 warmer, toch 2 km/uur sneller reed. Is iets om rekening mee te houden, want ik verwacht dat het op 7 juni om 4.30 uur 's ochtends niet erg warm zal zijn op 600 meter hoogte (start) en al helemaal niet op 1600 meter.

 
Zaterdag 5 november 2011
 

Vandaag met Marc voor een stevige tocht op de cyclo weggeweest. Min of meer bij toeval kwamen wij op de route terecht van de tourtocht van de wielervereniging uit Soest. Besloten dit traject te volgen, een prima tocht van 45km. Heerlijk stevig doorgefietst, uiteindelijk ca 75km gereden, uitstekende training.

Bijzonder was wel dat we aan het einde van de route besloten in het clubgebouw het gebruikelijke inschrijfgeld te gaan betalen. Normaal betaal je dat vooraf, maar we hadden nu bijna de gehele tocht gereden zonder ons aan te melden. Wel netjes af te rekenen. Daar werd toch wel even van opgekeken en pas na enig aandringen ging het geld (als leden van de NTFU € 3.50 per persoon) de clubkas in. Ter beloning kregen we de bestelde colaatjes van de club.

 
Zaterdag 29 oktober 2011
 

Vorige week zaterdag heb mijn nieuwe cyclo-crosser binnen opgehaald (zie de niet te missen afbeelding hieronder). Voor de leken onder ons: een cyclo-crosser is eigenlijk een racefiets met dikke banden, die wat sterker is dan een normale racefiets en meer is gebouwd op ruw terrein. Maar niet zo zwaar als een mountainbike. Bedoeld om in de winter te kunnen rijden op de natte en vieze weg (dat doe je op die smalle gladde banden van de racefiets niet) en om in het bos de betere paden te kunnen nemen.

Vorige week zondag al een ritje gedaan om eraan te wennen. Afgelopen donderdagavond voor het eerst in het donker. Erg gaaf, al is de lichtopbrengst van mijn koplamp wat teleurstellend. Voor het echte boswerk eigenlijk net niet goed genoeg. In het bos achter een 4-tal aangereden waarvan er een een bouwlamp op zijn helm had, zo leek het. Toch zo'n 25 km/uur over de donkere schelpenpaden, met regelmatig een konijn dat uit het beeld weg schiet !

 

 
Zondag 9 oktober 2011
 
Het is herfst. Gereden met 12 graden, een stevige Zuid-4 en af en toe regen. Eikels op de straat, kleine takken, bladeren. Bruin en zwart. Bah. Cyclocrosser bestelt, dan kan ik er nog meer van "genieten" !
 
Zaterdag 24 september 2011
 

Twee weken rust hebben de benen goed gedaan. Vorige week niet gefietst, omdat ik op zaterdag mee mocht rijden in een van de volgauto's bij een wielerwedstrijd vanuit Amersfoort over de Utrechtse Heuvelrug. Erg leuk om mee te maken, tijdens de wedstrijd in de auto naar 6 of 7 punten gereden en daar de renners voorbij zien komen. En op zondag kwam het met bakken uit de lucht.

Vandaag 75km gereden, een rondje Loosdrecht. Opvallend hoog beenritme kunnen rijden, een souplesse die ik lang niet zo heb gehad. Mede door prima weersomstandigheden, 20 graden en weinig wind, ruim 30 gemiddeld per uur. Nog 20km kopwerk gedaan voor een renner van een triathlon vereniging die het blijkbaar normaal vond om nooit kop over te nemen. Toen ik hem eerder liet vertrekken nadat we bij de sluis in Loenen hadden moeten stoppen, heb ik nog een tijdje achter hem gereden, maar het ging toen niet harder meer dan 31 km/uur. Al met al wel tevreden over de rit.

 
Zaterdag 10 september 2011
 

Boogies Extreme werd een lijdensweg. Net als vorig jaar tijdens Limburg's Mooiste was het van de ene op de andere dag erg warm weer, zo'n 29 a 30 graden. Plan was om de 160km te rijden, maar al na 50km stond ik opeens geparkeerd met kramp in de bovenbenen. Na een korte pauze, waarin mij nog door een toeschouwer een banaan werd aangeboden (interessant detail), rustig doorgereden. Maar de macht was uit de benen, waardoor ik de hellingen alleen op een licht verzet kon rijden. Op 70km zat een pauze, daar goed gegeten en gedronken en de 30km daarna ging het best aardig. Ik begon weer wat mensen in te halen. Later deden de benen alleen maar pijn en was de kracht echt weg. Met dergelijke benen had het geen enkele zin om de finale, met alle stijle hellingen van Zuid Limburg te rijden, dus bij het tweede rustpunt in St. Geertruid besloten om een korte weg naar Valkenburg terug te nemen.

Ontevreden over de totale prestatie, ondanks dat 125km door de heuvels natuurlijk best ok is. De route door Belgie richting Luik was overigens mooi, maar de terugweg niet. Lelijke plaatsen en veel grote wegen. Daar kan Boogies nog wel wat aan schoonheid winnen.

Uiteindelijk wel een gezellig weekend met Marc en Erik in ons favouriete hotel (voor bejaarden) in Slenaken. Zaterdag 's Avonds het bruizende leven van Gulpen verkent en een grote patat met mayo gegeten in het Sodom en Gomorra dat Valkenburg heet.

 
Zaterdag 20 augustus 2011
 
Weer thuis. Ritje gemaakt om te kijken of ik nog op het vlakke kan fietsen. Precies dezelfde rit als op 16 juli langs Loenen, Breukelen en Westbroek. Zelfde weersomstandigheden kwa wind en temperatuur. Alleen deze keer in tegenovergestelde richting gereden. Gemiddelde exact gelijk aan 16 juli: 29.5 km/uur.
 
Zondag 14 augustus 2011
 

Inmiddels zijn we verhuisd naar Beaufort. We hebben een weekje aan de vakantie in Frankrijk toegevoegd, omdat de eerste 2 weken wel erg snel verliepen. Beaufort is dan een logische keuze. We zijn hier al vaak geweest en het leven is er goed. Voor het fietsen betekent het een minder bergachtige omgeving, maar zeker niet zonder uitdagingen. Zo zit in de eerste (en enige) rit de Col de Villepassan die ook in de Tour werd genomen, en daar tot de 4e categorie behoord. Niet heel zwaar maar met 6km lang en grote stukken rond de 6% toch best pittig.

Het is goed te zien dat de Tour hier is langs geweest. Niet alleen door de aanmoedigingen op de weg (vooral voor Johnny Hoogerland), maar ook omdat veel slecht wegdek is vervangen door een nieuwe redelijk gladde laag. In Beaufort hangt het spandoek van "Beaufort en Tour" nog steeds boven de weg.

Beaufort ligt lager dan Bedarieux en verder van het bergachtige gebied. Daardoor is het 's nachts en overdag een graad of 5 warmer. Tijdens de eerste rit mij hierin vergist. Ik kwam op de eerder genoemde col boven bij 30 graden in de zon, nadat ik tamelijk fanatiek omhoog was verreden. Het was de temperatuur, in combinatie met een flinke wind (de tramontane waait hier gemiddeld 192 dagen per jaar) die het een lastige rit maakten. Of was het toch de uitstekende fles Domaine Piccinnini in Auberge St. Martin de avond ervoor?

 
Woensdag 10 augustus 2011
 
Misschien wel de laatste fietsdag in de buurt van Bedarieux, misschien niet. Vanmiddag beslissen we of we nog een weekje in Beaufort gaan doorbrengen (zouden we uiteindelijk ook doen). Maar serieus aan het werk dus. Allereerst de Col des Treize Vents van 600 meter. Blijkt een lastig ding te zijn, maar uiteindelijk lijkt inde afdaling die kant nog lastiger. Vervolgens via de Col de Madale richting de l'Ourtigas. De dag hiervoor met de auto verkend, en Esther gaf aan dat ze sommige stukken niet echt plezierig vond. Met name die waar direct naast de weg een stevig ravijn begint. Uiteindelijk een belangrijk deel Rochus gedaan en bijna boven gekomen, de resterende 25 hoogte meters mogen ze hebben. Hoewel de benen goed genoeg waren om ook verder te gaan de 1124 meter hoogte van de Sommet de l'Espinouse op. Al met al ook kwa afstand een serieuze rit, waarin ik tijdens de afdaling ook nog een ommetje gemaakt heb en staande wat korte klimmetjes op zwaar verzet. Goede training, nu is de vraag waar de volgende rit zal zijn.

 
Zaterdag 6 augustus 2011
 
Voor vanmiddag is er regen voorsteld, dus vroeg weg. En dat na een avondje op het teras bij La Forge waar een fles rosé opgegaan is. Misschien wel daarom, of omdat het de vierde rit in 7 dagen was, ging het voor het gevoel niet echt lekker. Gekozen voor een iets vlakker traject richting het Lac du Sagalou, met een paar klimmetje van een aantal km en van gemiddeld 6%. Gezien eerdere dagen dus niet echt bijzonder. Het was wel lastig doordat op de heenreis de wind met kracht 3 à 4 tegen stond en het traject moeilijk in te schatten was. Kijk, 6% klim is duidelijk, maar als de weg je op het oog niet verteld of je nu licht stijgt of daalt, dan twijfel je snel aan jezelf. Maar al met al toch weer bijna 70 km erbij op de teller.
 
Donderdag 4 augustus 2011
 
Mooie dag, 25 graden en zon. Vertrokken zonder concrete route, wel het plan om een stuk à te snijden om zo min mogelijk de drukke doorgaande route te moeten volgen. En dat heb ik geweten. De "Chemin" die ik op de kaart had gezien blijkt een smalle weg met bij aanvang een 800 meter lange klim van niet onder de 10% en max 18%. In de afdaling wordt verder het wegdek zo slecht dat ik zelfs een keer afstap. Nooit meer dus. Daarna rustig doorgefietst tot St.Gervais, lichte helling maar ook wind tegen. Soms is die fel, door het dal heel. Maar de omgeving wordt er steeds mooier op. Vanuit St.Gervais de keuze tussen de Col de Treize Vents en de Col de Pierre Plantee. Voor de laatste gekozen, die is weliswaar makkelijker maar geeft aansluiting naar de Col de Madale. Uiteindelijk ook daar aangekomen, zie de foto van de eenzame fiets. Onderweg nog andere foto's genomen, op het mooiste uitzicht maar achteraf ook een ongunstig punt, want daarna werd de klim een stuk lastiger met gemiddeld zo'n 7% helling. Omwille van het thuisfront niet verder gegaan de Col de l'Ourtigas op, maar met 988 meter blijft die op het lijstje voor volgende keer. Alleen dan wel aankondigen wat langer weg te zijn.
 
Dinsdag 2 augustus 2011
 
Een bewolkte dag. Vanuit het huis is goed te zien dat boven de bergen de wolken dik zijn, een somber aangezicht. Terwijl bij het huis de zon probeert door te breken. Besloten om in ieder geval richting de bergen te rijden. In St.Etienne toch maar de afslag richting de Col de Layrac te nemen. De klim begint rustig met gemiddeld 3 à 4% tussen wat plaatsjes in. Maar na Graissessac volgen nog 6km met naar schatting gemiddeld zo'n 7% stijging. Wel even iets anders, maar ik kom uiteindelijk in een prima ritje. Wel op licht verzet, maar met 10 km/uur gestaag omhoog. Uiteindelijk bereik ik het moment waarop ik de wolken inrijdt, nog maar 100 meter zicht. De weg is dan vlakker geworden en stijgt nog maar licht. De hoogtemeter geeft aan dat ik de top van de Col bereikt heb, maar in afstand is het nog een km rijden. Echter, bovenop staat er een flinke wind, en in de wolken voelt het niet comfortabel aan. Met 18 graden is het niet koud, maar ik besluit wel terug te gaan. Een lange afdaling doe ik rustig aan, via Le Pradel klim ik nog wat extra. Daal af naar Lamalou en rij terug naar Bedarieux, waar inmiddels de zon meer is gaan schijnen. Mooie tocht, de zwaarste klim tot dusverre prima doorstaan.
 
Zondag 31 juli 2011
 
De eerste rit in Zuid Frankrijk, min of meer zond verkenning van het parcours vertrokken uit Bedarieux. Al snel een klim van 17% maximaal voor de kiezen... als dat maatgevend wordt. Omdat ik vervolgens de verkeerde afslag nam was ik na 22km weer terug in Bedarieux. Besloten om het dorp in te rijden en via de drukke D908 richting Herepian te rijden. Daarna richting de bergen van het Parc National de Haut Languedoc. Prima weg richting St. Etienne Estrachoux, mooi asfalt en gemiddeld 2% klimmen. Bij de aanvang van de echte klim de Col de Layrac nog maar even omgekeerd om via Le Pradal huiswaarts te keren.
 
Zaterdag 16 juli 2011
 
Moeizame rit. In een periode van slecht weer deze zaterdagochtend zo goed als droog. Onderweg een klein buitje gehad maar geen reden om regenjasje aan te trekken. Wel toenemende wind, tot windkracht 4 uit het Zuiden. Tussen de weilanden bij Westbroek af en toe lastig en heeft geeft het gevoel dat je ondanks flinke inspanning niet lekker door rijdt. Hartslag over de gehele rit wat te hoog en niet echt gevoel kracht in benen te hebben. Al met al viel het nog mee: bijna 70km met 29.5km/uur.

Op het einde kort praatje gemaakt met een fietsen van Snel Verzet uit Hoogland op een rode Trek Madone 2.1. Ik haalde hem op de Wakkere dijk in. Ook de standaard wielen vervangen door andere van DT Swiss.

 
Zondag 10 juli 2011
 
Vandaag naar de Amerongense Berg gereden vanuit Huizen, en weer terug natuurlijk. Op Zondagochtend maar rustig beginnen, de benen voelden ook niet goed.

Over de Wakkere Dijk zat het tempo er nog aardig in. Vervolgens langs kasteel Groeneveld een andere wielrenner ingehaald, waarna twee man mij in het kleine klimmetje voorbij kwamen. Maar eenmaal (bijna) boven waren ze blijkbaar leeg en in een constant tempo van rond de 28km/uur reed ik ze weer voorbij. Vanuit het stoplicht ben ik vervolgens als eerst vertrokken, om de anderen nooit meer terug te zien. Het tempo en de inspanning zat er toen natuurlijk opeens wel in.

De "Berg" ging voor mijn gevoel niet heel snel en ook hier had ik het gevoel niet in topvorm naar boven te rijden. De korte klim vanuit Leersum ging goed. Na Zeist gestopt bij de benzine pomp (bij gebrek aan een aantrekkelijk terras) voor een cola en een Mars. Daarna terug naar huis.

Op de Wakkere tijd reed ik 31km/uur en werd ingehaald door een fietser uit Baarn. Bleek net als ik een voorkeur te hebben voor blauwe fiets en kleding, om ons af te zetten tegen het rood/zwart/wit op de meeste fietsen tegenwoordig. Nog een stuk mee 33-34km/uur gereden totdat we twee andere fietsers inhaalden. Een sprintje met vier de brug bij Huizen op eindigde ik als derde, maar dat is niet vreemd... na 106km op de teller met gemiddeld 29.1km/uur. Toch bijna 2km/uur sneller dan eerdere pogingen op hetzelfde traject.

 
Dinsdag 5 juli 2011
 
Vanavond weer eens een ritje na het eten gedaan. Erg mooi weer, bij vertrek 26 graden, bij aankomst nog steeds 21. Vlak voor het klimmetje richting Soesterberg draaide er een collega wielrenner voor mij de weg op. Doordat hij achter een auto moest blijven hangen die niet snel reed, had ik de 100 meter achterstand op hem snel ingehaald. Dat het een serieuze fietser was bleek wel uit zijn kuiten, en later uit zijn snelheid. Tijdens de klim (niet meer dan 2%) kon ik bij blijven, met zo''n 29km/uur. Daarna, op een hobbelig stuk reed hij bij mij weg. Zo'n irritant figuur dat achter je blijft hangen moet je maar snel lossen. Ik had hem net weer bijgehaald, toen hij een andere route koos.

Maar toen werd ik pas echt ingehaald door een type dat 40km/uur op het vlakke reed toen hij mij inhaalde. Dat bleek een beetje bluf, want even later reden wij beiden ca 35km/uur en haalden we een andere fietser in. Die vond dat weer niet leuk, en voordat we het doorhadden reden wij alledrie tegen de 40km/uur totdat het stoplicht ons afremde. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de andere 2 toen een meter of 15 voorsprong op mij hadden.

En wie dacht dat de lekke-banden-ellende nu wel over was.... vlak voor de Lage Vuursche een lekke voorband. Nieuwe binnenband erin en weer verder. Maar leuk is anders.

Al met al 56km gereden, gemiddeld 31km/uur (mijn snelste tijd ooit over deze route, en 31km/uur kan ik dus ook zonder wind).

 
Zaterdag 2 juli 2011
 
Na de zware inspanning van vorige week twee dagen ziek geweest. Buikgriepje, verkeerd gegeten of iets dergelijks. Dus vandaag maar een rustig en niet al te lange rit gepland. Het werden circa 55km, maar uiteindelijk niet rustig. Bij Weesp had ik tegen de windrichting in een gemiddelde van 29.4km/uur, aan het einde (na wind mee over de dijk bij Almere) was het gemiddelde opgelopen naar 31.3km/uur. Sprint over de tijd tot >50km/uur.
 
Zaterdag 25 juni 2011
 

Een loodzware versie van de Rode Lus van Limburgs Mooiste. Het was 12 graden, de regen kwam met bakken uit de lucht en een nat en vooral vies wegdek zorgde voor 3 lekke banden. Uiteindelijk 172.2km op de teller, inclusief stopt en reparaties precies 9 uur onderweg geweest. De fiets zag er niet uit, de mooie nieuwe velgen hebben hun eerste beschadigingen.

Ik ben op vrijdag al naar Heerlen gereden. Vorig jaar stond er op de zaterdag ochtend een file van 15km richting Heerlen omdat het parkeren slecht was geregeld en wegwerkzaamheden het bereiken van Heerlen lastig maakten. Ik wilde uiteraard voorkomen in een dergelijke file te staan en wilde ook vroeg vertrekken. Hotels bleken echter meestal volgeboekt "ja, het is die wielertocht he", dus kwam ik terecht in het Bastion hotel in Heerlen. Op zich prima hotel, de fiets mocht op de kamer, maar het management had de prijzen op het evenement afgestemd.

Dit jaar was parkeren goed geregeld, ik werd naar het Roda stadion gestuurd. Dat kon natuurlijk ook dichterbij, dus ben ik omgekeerd en heb ik op 2.5km van de start een parkeerplaats gevonden. Aan het einde van de dag bleek dit een goede zet.

Na controle van de chip, vertrok ik om 8 uur in een stromende regen. Deze hield aan tot een uur of 11, waarna het toch zeker 1.5 uur droog is geweest. Gelukkig werd het later meer motregen.

Gevolg van het slechte weer was wel dat er voorzichtig gereden moest worden. Het water liep in stromen over de helllingen en dus ook over de weg, en nam daarbij klei, zand en klein grind mee. Ik heb gelukkig geen ongelukken gezien en ben zelf overeind gebleven. Maar las wel op een forum dat er ook minder gelukkigen geweest zijn, o.a. iemand met een gebroken sleutelbeen.

Door het vuil op de wegen stonden om de paar honderd meter mensen met een lekke band. Het is mij drie keer overkomen die dag, gelukkig op de "juiste" momenten: de eerste keer bij het wegrijden na een stop (op 75km) in Gulpen. Binnenband vervangen en weer gaan rijden. Echter, na 1.5km begon dezelfde band weer leeg te lopen en dus gelijk terug naar Gulpen. Alleen het laatste stukje hoeven te lopen, waarna ik de plaatselijke fietsenmaker de reparatie echt goed heb laten doen.

De derde lekke band ontdekte ik nadat ik het biertje op had dat iedere deelnemer kreeg bij de finish. Maar toen moest ik nog 2.5km naar de auto. Het apparaatje dat ik nodig had om met een drukpatroon de band op te pompen (op de gok kijken hoever ik kwam richting auto) bleek stuk. Dus een pomp geleend bij een vertrekkend deelnemer en op een leeglopende band nog 1.5km kunnen rijden. De laatste km naar de auto dus lopend afgelegd. Gelukkig stond ik niet bij het Roda stadion, dan had ik bijna 3km kunnen lopen.

Het fietsen zelf ging eigenlijk prima. Op hellingen als de Gulpenerberg-W, Camerig en Trintelen gingen rustig maar gestaag omhoog. Ik behoor niet tot de snelsten, maar haal tegenwoordig behoorlijk wat renners in.

Geïnteresseerden kunnen bijvoorbeeld zien op de video opname gemaakt op de Gulpenerberg-W (tot ruim 20% !) hoe ik letterlijk met 2 vingers in de neus aan het klimmen ben. Flauwe grap, maar erg leuk als je er zelf mee bezig bent ! De video opnamen zijn hier te zien, ik ben deelnemer nummer 811.
 
Zaterdag 13 juni 2011
 
Rein Veenendaal Klimtocht over de veluwe. Gestart in Heelsum, niet ver van Arnhem. Denk aan omgeving Doorwerth, Posbank en Arnhem. Een gebied waar je eigenlijk te weinig komt, wat is het er mooi. Maar ook pittig klimmen met zelfs een smal pad met haarspeldbochten.

De eerste 50km van de tocht gingen door de bossen en heuvels rondom Arnhem om vervolgens twee keer de Posbank te beklimmen. Erg mooi stuk van de tocht. Daarna dacht ik dat we verder door de natuur terug zouden rijden, maar tot mijn verbazing werd het draaien en keren door de buitenwijken van Arnhem. Daar liggen hele woonwijken tegen de heuvels gebouwd met korte maar steile hellingen. In eerste gedachte niet veel aan, maar omdat je dat soort tochtjes weinig doet, toch wel leuk voor de verandering. De tocht ging verder terug via een aantal lange klimmetjes tot 10%. Leuk !

 
Zaterdag 28 mei 2011
 
Vandaag de Theo de Rooij classic gereden in het Oosten van het land. Uitgenodigd door ABNAMRO Treasury dat een bijdrage van €250 deed voor iedere deelnemer van het team die de finish haalde. Plus een eigen bijdrage is er ruim €10.000 opgehaald voor het VU Medisch Centrum.

De tocht zelf ging door het Overijsselse landschap vanuit Rijssen richting Ommen. Dat is een vlak stuk, het heuvelachtige zit in de terugreis. Daarin ook de beklimming van de Holterberg met de Robert Gesink Challenge. Robert heeft een tijd neergezet over de klim van een km of 9. Nou ja, in die 9km zitten ook weer vlakkere stukken en zelfs een stuk afdaling. Gesink deed er 12 minuten en 37 seconden over. Ik had 18:35 nodig, goed voor een 115e plaats van 223 deelnemers, of nummer 13 van de 37 ABNAMRO deelnemers. Met een beetje meer parcourskennis is van de tijd nog "makkelijk" twee minuten af te krijgen denk ik, ik ging nu veel te langzaam van start. En ik heb natuurlijk tijd verloren door het "poseren" voor de fotograaf tijdens de klim, zie het logo bovenaan de site.

Tussen de deelnemers ook een aantal prominenten, waaronder Nicolien Sauerbrei, Bas Muis en Frits Barend. Tijdens de lunch (met kroket) nog met hen aan een tafel gezeten en kort mee gesproken. Ook Theo de Rooij zelf was aanwezig en makkelijk aanspreekbaar. Sympathieke gast.

Hieronder de foto van het ABNAMRO team met Theo de Rooij. Doordat ik mij te laat heb aangemeld rij ik niet in een ABNAMRO shirtje. Even eraan gedacht een Rabo shirtje te lenen, maar toch maar in het Campa-blauw van start gegaan (sta rechts op de foto naar Theo zelf). Met dank aan collega Dennis van Bommel die mij op de tocht attent maakte, geregeld heeft dat ik mocht meerijden en met wie het plezierig fietsen was.

 

 
Dinsdag 17 mei 2011
 
Nieuw snelheidsrecord: gemiddeld 32.2km/uur over de 54km lange tocht via Weesp en over de dijk langs Almere. Eerst wind tegen, daarna geholpen door een West-3.
 
Zondag 24 april 2011
 
Klimmen-Bagneux-Klimmen kwam uiteindelijk nooit in Bagneux. De burgermeester van het Belgische Voeren heeft de grenzen dit jaar voor Nederlandse tourtochten dichtgegooid. Blijkbaar door teveel misdragingen van fietsers in eerdere jaren. Of ze waren het gewoon zat, al die fietsers door de rustige dorpen. Veel tochten hebben er last van, later zal ook Limburg's Mooiste Belgie niet aandoen. Het schijnt dat je vrienden moet zijn met de juiste Burgermeester in de voerstreek, maar ook weer niet te duidelijk omdat je dan andere burgervaders op de tenen trapt. Vervelend en erg jammer voor de fietser !

>De tocht zelf was 121km met mooi weer. 's Ochtends naar toe gereden, eind van de middag weer terug.

 
Vrijdag 14 t/m zondag 16 april 2011
 
Het (inmiddels) jaarlijkse weekendje Sauerland was weer een succes. Vorige jaar nog met Sander en Marc, dit jaar waren Marc's vader Jurgen en Erik en ook bij. Sander, Marc en Erik gebruikten het weekend vooral als voorbereiding op Alpe d'Huzes.

Vrijdag's zouden we even inrijden en acclimatiseren. Onvoldoende voorbereid kwa route en na door mij onnodig de doodlopende beklimming van de Kahle Asten opgestuurd kwamen we meteen aan 63.3km en 882 hoogtemeters. Dat is nog eens inrijden.

Op Zaterdag ben ik met Jurgen op pad gegaan. De andere drie mannen houden er met name berg op een iets ander tempo op na en wij wilden hen in de voorbereiding niet in de weg rijden. Samen met Jurgen de omgeving verkend en rustig 104.6km gereden, 1362 hoogtemeters. Onderweg aan de Bratwurst, want Duitsland. Goede gespreken, aangename dag. Weer frisjes met een graad of 10, maar droog. Om een uur of vier kwamen we terug bij het Hotel, waarna ik nog een keer de Kahle Asten ben opgegaan (zodat ik de volledige klim vanuit huppeldepuphausen heb gedaan). Daarna gedoucht en onder het genot van een Weizen op de andere mannen gewacht.

Het werd 's avonds erg gezellig in de bar van het restaurant. DJ Sacha (een dikke Duitser) zullen wij niet licht vergeten. Imponerende muziekkeuze. Goed weisbier, dus op Zondag is er van fietsen niets meer gekomen.